M

Din bucataria mea

De fiecare data cand cineva imi gusta mancarea, ajungem inevitabil sa discutam despre mine si istoria mea in aceasta lume fascinanta a gustului. Mai mult ca sigur, numele meu le atrage atentia si curiozitatea.

Asadar, sa lamurim acest aspect. Pur si simplu, asa ma cheama: Menumorut. Este cel de-al doilea prenume al meu. Iar John, pentru ca asa imi spun prietenii. Cred ca e mai scurt decat Ionut :).

Pentru mine, gastronomia este o traditie de familie. Pot spune ca m-am nascut in bucatarie, fiind mereu fascinat de activitatea bunicii mele, si mai mult ca sigur, arta gatitului ma va urmari toata viata. Sau eu o voi urmari pe ea? Inca de mic, am pasit in bucataria profesionista din restaurantul matusii mele si din postura de ajutor, am inceput sa deprind tainele acestei meserii. Am urmat apoi numeroase cursuri de calificare, am gatit si am coordonat activitatea gastronomica in mai multe bucatarii profesioniste si firme de catering iar in prezent, sunt Executive Chef si Managing Partner la Aida Bistro si Executive Chef la Palatul Bragadiru, unde fiecare eveniment vine mereu cu noi si noi provocari culinare, oferindu-mi satisfactia de a gati preparate specifice marilor bucatarii ale lumii.

M-am considerat intotdeauna un excelent autodidact, iar dorinta de a invata si a crea mereu ceva nou si inedit nu m-a parasit niciodata. Astfel, colaborarile pe care le-am avut cu Chef David Contant, numeroasele mele calatorii in strainatate, la mari evenimente gastronomice, precum Olimpiada de gastronomie din Erfurt, Germania, dar si frecventele „vizite culinare” pe care le fac, ori de cate ori am ocazia, in tari precum Franta, Portugalia, Italia, Ungaria, Turcia sunt pentru mine o sursa inepuizabila de inspiratie. Sunt indragostit de bucataria franceza, cea mediteraneana in general, si de bucataria portugheza. Ador sa combin tehnici de gatit, ingrediente si retete din toate bucatariile pe care le cunosc, sa experimentez si sa inovez permanent. In acest sens, ii urmaresc mereu cu placere pe Alain Ducasse si Gordon Ramsay.

Sunt adeptul unei bucatarii curate, fara jonglerii sau aditivi si nu fac niciodata rabat de la calitate, fie ca este vorba de munca mea si a angajatilor mei, de ustensile si aparate sau de materiile prime. Mi-am propus sa duc o munca necontenita de constientizare a publicului fata de ceea ce inseamna o bucatarie de calitate. Imi doresc ca fiecare sa inteleaga ce mananca si pe ce cheltuie banii. Tocmai de aceea, am dat curs cu incredere propunerii partenerilor mei de a ne deschide un restaurant gourmet, unde sa pot pune in practica principiile in care cred. Aici, la Aida Bistro, am posibilitatea sa interactionez direct cu clientii mei, sa ne cunoastem si sa avem lungi conversatii despre pasiunea noastra comuna: arta gastronomica de calitate.

Recunosc cinstit, sunt si eu, un mare gurmand. Imi place sa gatesc, in aceeasi masura in care imi place si sa mananc. Proiectul meu de suflet este acela de a duce bucataria romaneasca intr-o zona gourmet - fine dining si sa readuc in actualitate preparate vechi, uitate. Scrierile si cercetarile lui Radu Anton Roman imi sunt de mare ajutor in acest sens.

Multumirea mea suprema in aceasta meserie este aprecierea si satisfactia pe care o pot citi pe fata clientilor mei dupa ce imi gusta preparatele. Cred ca cea mai mare rasplata pe care am primit-o pana acum a fost cand, gatind pentru mari evenimente diplomatice, precum cele organizate de Ambasadele SUA, Cehiei, Marii Britanii, Germaniei am fost chemat in sala si felicitat sincer de catre participanti. Imi amintesc chiar ca Ambasadorul Germaniei, impresionat fiind de modul in care am gatit preparate bavareze, a tinut mortis sa imi stranga mana si sa ma cunoasca.

Toate ca toate, gatitul este o pasiune pe care am reusit sa o duc in sfera profesionista si pe care o alimentez constant prin multumirea clientilor, pe de-o parte, si setea de noi inspiratii culinare, pe de alta parte. Traiesc pentru a simti gusturi noi si muncesc pentru a le crea!

Chef John Menumorut