M

Din secretele bucătăriei: TABASCO ®sauce

Se iau 3 ingrediente (ardei roșu iute Capsicum Frutescens), sare din Avery Island, Louisiana, și oțet distilat. Se învechesc 3 ani în baricuri albe de stejar şi se obţine, după aceeaşi reţetă de aproape 150 de ani încoace, unul din cele mai populare sosuri picante din lume şi unul din secretele preparatelor mele: TABASCO ®sauce .

Care este istoria acestui sos?

Este produs de o singură companie americană, McIlhenny, care are şi trademark pe denumire. Reţeta a fost creată de fondatorul companiei, Edmund McIlhenny, în 1868, după ce un prieten i-a adus din Mexic câţiva ardei iuţi pe care Edmund i-a folosit pentru a face un sos care să dea gust felurilor de mâncare sudiste, care i se păreau plictisitoare. Chiar şi azi, TABASCO ®sauce se face încă după reţeta originală, iar acum se exportă în peste 160 de ţări ale lumii, iar eticheta este tiparită în 22 de limbi.

Care e reţeta originală?

Ardeii iuti sunt aleşi pentru cules când ajung la momentul perfect pentru recoltare, etalonul de culoare fiind ceea ce se cheamă „le petit bâton rouge” (un băţ vopsit în culoarea roşie pe care ar trebui să o aibă ardeii). Se macină în aceeaşi zi, până devin o pastă, care e acoperită cu sare şi ţinută în butoaie 3 ani, adăugându-i-se oţet abia înainte de îmbuteliere. Se obţine TABASCO ®sauce , unic prin aroma inconfundabilă, gust şi miros. Doar câteva picături din această compoziţie sunt suficiente pentru a da o nouă dimensiune gustului preparatelor. Pe lângă varianta originală de culoare roşie, mai există 6 sortimente: Tabasco verde, care e obţinut din ardei Jalapeno şi e mai puţin picant, Chipotle (afumat), Buffalo, Habanero (stil jamaican, foarte iute), cu usturoi, precum şi varianta asiatică (dulce şi picantă).

Cum îl folosim?

Pe scurt, în orice preparat pe care-l vrem mai mult sau mai puţin picant. Una din proprietăţile foarte importante ale sosului Tabasco este că aduce la viaţă aromele din preparate. Se potriveşte atât la sosurile calde, cât şi la cele reci şi e indispensabil pentru orice petrecere la grătar. În amestec cu miere, lămâie şi ulei, se obţine o compoziţie excelentă pentru marinare. E foarte popular în asociere cu pizza, dar din experienţă, se potriveşte de minune în multe preparate culinare internaţionale, fie că îl adăugăm în diferite preparate, ca pe orice alt condiment, fie că îl folosim în dressing-uri pentru salate sau în faimosul Bloody Mary, e cu siguranţă un preferat pentru toţi cei care iubesc “picanteriile”. Fă-ţi curaj şi experimentează TABASCO ®sauce în cele mai neaşteptate combinaţii şi vei fi cu siguranţă plăcut surprins de rezultate!

Acesta este articolul cu numarul 9 si contine 429 de cuvinte